A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Виноградівської міської ради

ЩО ЦЕ?

Дата: 09.05.2021 21:47
Кількість переглядів: 18

«Сокіл» («Джура») – всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра, метою якої є військово-спортивне і національно-патріотичне виховання української молоді на основі традицій українського козацтва. «Джура» є формою позакласної роботи з патріотичного виховання школярів, засобом формування патріотичної свідомості та спортивно-оздоровчої роботи.

Сергій Неділько – історик, юрист, громадський діяч та один із організаторів і координаторів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Загалом, за його словами, саме система позашкілля є важливою складовою становлення молодої людини, адже більше передбачає виховання, а не навчання. «У позашкіллі все відбувається через практику – не через теорію, яку за підручником завчили, а через виховання. Чи стає вивчене за підручником якоюсь ціннісною частиною свідомості дитини? Не все і не завжди. Це можна побачити у діяльності дитини поза межами навчального класу», – пояснює Неділько.

Перший наказ міністра освіти про проведення Всеукраїнської юнацької національно-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») був виданий ще у 2003 році. І лише із 2009-го року починається серія всеукраїнських етапів, всеукраїнських таборувань, де почалося системне відпрацювання технології цієї гри.

Головний виховний метод гри «Сокіл» («Джура») полягає у трьох основних компонентах: по-перше, діти вчаться на практичних завданнях самостійно ухвалювати рішення, по-друге, виконувати ці рішення, і, по-третє, аналізувати ситуацію: що вони зробили і для чого вони приймали свої рішення.

Основна базова одиниця гри – рій – це невелика група дітей, яка формується за принципом багатозадачності, який би міг виконати і мистецьке завдання, і спортивне завдання, і військово-прикладне. Рій формується на основі класу і школи. На базі школи може бути створено кілька роїв, які формують єдиний курінь. Курінь формується за «пластовим», скаутським принципом, де в одній міні-організації є представники різних вікових груп: «соколи» представляють старшу вікову групу, «джури» – середню вікову групу, найменших умовно називають «котигорошками».

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора