A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Виноградівської міської ради

STEM в ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕКАХ

Дата: 01.04.2023 21:27
Кількість переглядів: 123

Ніщо так не возвеличує і не дає право відчути себе людиною, в найвищому розумінні цього слова, як праця, в яку віриш і любиш. 

   Олександр Білаш

 

30 березня 2023 року на базі Виноградівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 відбувся семінар-практикум шкільних бібліотекарів. Семінар розпочала  головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Блажин Н.П. – запропонувала на 400 день повномасштабної війни розпочати семінар хвилиною мовчання за полеглими захисниками – воїнами.

Керівник методичного об′єднання шкільних бібліотекарів Барничка О.Ю. зауважила, що виклики часу спонукають бібліотеки шукати власну нішу в соціокультурному середовищі, своєчасно реагувати на потреби користувачів, передбачати їх. Запровадження інновацій стало фактором збереження професії у ХХІ сторіччі, запорукою її подальшого існування. В кожній бібліотеці даний процес вимагає як творчого запозичення досвіду колег, так і реалізації власних ідей. Отже, креативність стає важливою складовою бібліотечної роботи.

 

Якщо ти хочеш зміну в майбутньому – стань цією зміною в сьогоденні.

                                           Магатма Ганді

Традиційно шкільні бібліотеки розглядаються як навчально-допоміжні підрозділи, які забезпечують літературою та інформацією навчальний процес. Однак, зміни, які відбуваються в сучасній освіті, примушують і бібліотечних працівників подивиться на діяльність бібліотеки в навчальному закладі, побачить у ній педагогічну складову. В цьому плані шкільна бібліотека - особливе педагогічне середовище, де бібліотекар у своїй професійній діяльності виступає як тьютор, який формує навички й уміння самостійної самоосвітньої діяльності учнів, консультант при пошуку джерела інформації, наставник, який навчає критичному осмисленню найденої інформації, організатор індивідуальної та колективної діяльності учнів.

Таким чином, він розвиває дітей, навчає їх і виховує бібліотечними формами й методами здійснює педагогічну діяльність.

Про створення STEM-середовище в своїй бібліотеці розповіла провідний бібліотекар Виноградівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Карбованець Т.І.

Щоб розпочати освітню реформу -  ми не чекаємо вказівок згори, а діємо!

Головна мета STEM-освіти полягає у реалізації державної політики з урахуванням нових вимог Закону України «Про освіту» щодо посилення розвитку науково-технічного напряму. Сьогодні STEM є одним з головних напрямів інноваційної освіти. STEMосвіта - це не просто передача знань від учителя до учнів, це спосіб розширення свідомості і зміни реальності у всіх ланках освітнього простору. STEM-освіта без мистецьких дисциплін і креативності – це вже вчорашній день. Бібліотекар поділилася своїми STEM -проєктами  та провела майстер-клас з виготовлення великоднього яйця в техніці декупаж.

Про проєктну діяльність, як додаткове джерело поповнення книжкового фонду виступила бібліотекар Виноградівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 Хромей М.Ф.  Бібліотекар на практиці показала, як правильно написати конкурсну заявку, та отримати грантову підтримку.

Досвідом своєї роботи поділилися бібліотекарі Виноградівської гімназії (Довжанин Г.), Дротинської ЗОШ І-ІІІ ступенів (Гоздик В.) та Малокопанської НВК (Білецька М.)

Учасники семінару прийшли до висновку, що бібліотекарі здійснюють керівництво пізнавально-практичною діяльністю: впроваджують до бібліотечних заходів міжпредметні елементи та підтримують  міжпредметні зв’язки; методично підтримують комунікативну та інтеграційну діяльність, сприяють навчальній та дозвільній практиці учнів, їх творчому розвитку.

  

Існує переконання, особливо в ІТ та бізнес-кругах, що внутрішня конкуренція між працівниками посилює креативність. Але дослідження Терези Амабілє, професора Гарвардської Бізнес-школи, показало, що все навпаки. Коли люди змагаються за визнання, вони перестають ділитися інформацією і креативність страждає. Найбільш творчі ті колективи, в яких панує співпраця, де співробітники вільно обмінюються ідеями та обговорюють нові рішення. Важливим елементом творчого колективу є створення надійної команди, яка виконує, крім інших функцій, роль головного експерта в оцінюванні неординарних ідей, а також вміє поширити ці ідеї в колективі. Саме команда здатна створити атмосферу творчого змагання, коли в ході вільного спілкування відразу народжуються десятки ідей.

     

Єдиний секрет щастя: люби те, що робиш.   

   Бруно Ферреро

 


« повернутися

Вхід для адміністратора